duminică, 3 martie 2024

Shogun

 


Cum toți se uită la noua serie Shogun, hai sa spun și eu doua vorbe. 

Este în mod sigur admirabila desfășurarea de forte "cinematografice" in aceasta noua interpretare a celebrului roman a lui James Clavell.

O distribuție care joacă foarte bine, nimeni nu o să  se supere că  pilotul John Blackthorne e un pic prea sexi în interpretarea lui Cosmo Jarvis. Și în seria din 1980 Richard Chamberlain era "frumuselul" momentului, mai puțin cel mai credibil pilot pe o nava de corsari.

Multa atenție la detalii, costume (clar un plus fata de seria din 1980 unde poliesterul iti agresa ochiul), locuri de filmare , figurație, efecte speciale cel puțin decente, totul bine făcut. 

Admiratorii romanului vor găsi un singur cusur seriei. Scenariștii au ales sa mute obiectivul asupra evenimentelor de la Anjin -san (pilotul englez, va invit sa citiți romanul, daca cumva nu ati facut-o) la personajele japoneze. Este mai puțin povestea omului aruncat între doua culturi în vâltoarea evenimentelor, si mai mult o poveste de intriga politica japoneza (amintesc ca acțiunea este plasata în mijlocul unor evenimente cruciale în istoria Japoniei, momentul în care Tokugawa Ieyasu își impune dominația în lupta pentru titlul de Shogun  izbutind reunificarea Japoniei după secole de neîntrerupte războaie între lorzii feudalism, aducând astfel pacea.)

Niciun comentariu: