sâmbătă, 9 martie 2024

Un mercenar rus în armata lui Petru Rares


În armata lui Petru Rareș, domnitor al Moldovei intre 1526-1538 și a doua domnie între 1541-1546, armata cu care a repurtat multe victorii importante împotriva vecinilor, a fost și un mercenar, mic nobil rus, Ivan Peresvetov (uneori transcris și Peresvietov).

Născut în ținuturile rusești aflate sub suveranitatea Lituaniei, astăzi i-am spune că e bielorus, a servit în armatele lui Ioan Zapolya, principe al Transilvaniei, si rege al Ungariei, trece și prin armata împăratului Ferdinand I de Habsburg, și ajunge în armata lui Petru Rareș. Probabil după alungarea acestui din urmă protector de către turci în 1538 din domnia Moldovei, ia calea Moscovei.

Avem norocul ca s-au păstrat scrieri ale acestuia sub forma de Petiții către țarul Ivan al IV-lea „cel Groaznic”.  Petițiile propun reforme ale statului rus, cu o viziune destul de modernă (unii îl numesc un Machiavelli al Rusiei). Petițiile sunt scrise cu gândul de a obține atenția țarului și protecția acestuia. Cel mai probabil nu au avut vreun impact asupra politicii Rusiei (istoricii au emis concluzii contradictorii privind impactul real asupra politicii rusești al acestor scrieri), și autorul nu a obținut beneficiile așteptate (probabil pe la 1550 a încetat din viața, unii istorici chiar bănuind că ar fi fost executat ca eretic).

Totuși scrierile sale au circulat (se cunosc mai multe copii care s-au aflat în circulație) semn că au trezit ceva interes în cercurile cultivate de la Moscova.

Foarte interesant pentru noi, în una din Petiții, propunerile politice sunt făcute sub forma unor „cugetări” ale lui Petru Rareș, ca plan de reformă al creștinătății orientale, pentru ca aceasta să reziste puterii otomane, plan în care Rusiei, ca cea mai puternică țară creștin ortodoxă, trebuia s-i revină locul principal. 

Desigur e puțin probabil ca să fie vorba cu adevărat de ideile lui Petru Rareș. Ceea ce însă putem să presupunem e că pentru Ivan Peresvetov perioada petrecută în Moldova în slujba domnitorului a fost cu adevărat importantă, și figura lui petru Rareș era considerată, cel puțin în lumea creștinătății orientale, ca una impozantă, astfel că menționarea numelui lui Petru Rareș în petiția adresată țarului să adauge o notă în plus de respectabilitate ideilor expuse acolo.

Ivan Peresvetov a fost tradus și în românește  într-o carte intitulată „Manual de domnie” al țarilor ruși.

Comentariile făcute aici sunt inspirate de lucrarea  <Ivan Peresvetov and his "Tale of Sultan Mehmed [II]" and "Greater Petition"> a lui Isaiah Gruber.


 

Niciun comentariu: