luni, 26 februarie 2024

Thriller stil 1800

 


În toate epocile a existat o plăcere (nu tocmai onorabilă) de a consuma povești violente. Nu e locul aici de a discuta resorturile psihologice ale acestei plăceri vinovate. Astăzi avem posibilitatea să privim filme de groază, să jucăm jocuri pe calculator în care producem hecatombe demne de războaie mondiale, ba chiar ne e la îndemână realitatea virtuală. 

Dar cum se întâmplau lucrurile în vechime, fără aceste posibilități de divertisment?

Înaintașii se descurcau cu mijloacele la îndemână. De exemplu cu povești cu marionete, povești care nu erau deloc pentru copii.

Iată aici din colecția lui V& A Museum din Londra marionetele care sunt făcute special să povestească o crimă celebră la începutul secolului al XIX-lea în Marea Britanie, anume asasinare unei tinere, Maria Marten (s-au scris si balade despre asta, cautati pe youtube). Au aparținut unei companii de teatru de marionete din epocă și au ajuns în colecția muzeului.

Remarcați gradul de sofisticare al marionetei care o personifică pe victimă: există o panglică roșie care se ivește la momentul asasinatului pentru a reda sângele, și este posibil să fie manipulată de maestrul păpușar inclusiv frizura victimei, pentru ca prin părul dezordonat să exprime violența.


http://www.vam.ac.uk/content/videos/m/video-maria-marten-or-murder-in-the-red-barn/



Niciun comentariu: