John Elledge, O istorie a lumii în 47 de granițe traducere din engleză Petru Iamandi
Granițele sunt în primul rând o chestiune psihologică, întotdeauna marchează o separare între "noi" și "ei" oricare ar fi "noi", oricare ar fi "ei". Cartea are meritul de a ține seama de această dimensiune profund umană a "graniței" sub orice formă ar fi aceasta.
Desigur o să găsiți tot felul de curiozități despre granițele dintre state. De pildă cum s-a stabilit granița dintre Germania și Danemarca legat de problema ducatelor Schleswig și Holstein, problemă care a dat mari dureri de cap diplomației europene în mijlocul secolului al XIX - lea și a fost cauza unor războaie. Nu știți în ce consta problema? Nu-i nimic, nici politicienii contemporani problemei nu erau mai informați. Lordul Palmerston, om de stat britanic, la vremea respectivă, declara despre problemă: "Numai trei persoane au înțeles într-adevăr afacerea Schleswig-Holstein, Prințul Consort, care e mort, un profesor german care a înnebunit, și eu, care am uitat totul despre asta" .
Dar lumea s-a schimbat și astăzi alte probleme frământă cancelarie guvernamentale. De pildă, v-ați gândit unde e granița dintre spațiul aerian și spațiul cosmic? Nu e o întrebare de roman SF, ci o problemă cu urmări practice imediate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu