marți, 4 iunie 2024

Pensii speciale? Aveau și ienicerii

 


Dacă aveți a va plânge de pensiile speciale pe care le plătește statul roman, va arat ca e o moda veche. Aveau și ienicerii din Imperiul Otoman. Moda pensionării rapide (și nemeritate) exista în corpul militar de elita al padisahului otoman, ienicerii. 

În teorie, ienicerii bătrâni primeau o pensie cu statut de mutekaid. De asemenea, cei considerați a nu mai fi potriviți serviciului activ, erau desemnați pentru servicii de paza cu statut de korucu. Realitatea este însă ca se abuza de aceste portițe de a primi plăți din visteria împăratului fără să faci nimic.

De exemplu, în 1654,din cei 33463 ieniceri staționați în capitala Istanbul, 10665 (adică o treime) erau plătiți ca mutekaid sau korucu. Se apreciază că probabil doar 1000 erau cu adevărat în situațiile de vârsta înaintată sau dezabilitati, restul obtineau statutul prin corupție.

Decăderea ajunge la asemenea cote încât în campania  din 1710-1711 din Moldova, cea cu Cantemir și tarul Petru I, din cei 52337 infanteristi aflați pe statele de plata ale Imperiului Otoman, și care teoretic ar fi trebuit sa se afle în campanie, la inspecție a rezultat ca numai 10378 oameni luau parte efectiv la lupte!


Niciun comentariu: