duminică, 18 august 2024

Cum se sfârși socialistul Lassalle

 

Ferdinand Lassalle este practic întemeietorul mișcării socialiste in Germania. Prieten cu Karl Marx, revoluționar, a avut un sfârșit de vodevil cu conexiuni valahe.

În 1864 se îndrăgostește de o tânără, se pare foarte atrăgătoare, Helene von Dönniges. Însă familia acesteia nu vrea să audă de vreo legătură cu revoluționarul de stânga, care, mai era și evreu, ceea ce in concepția vremurilor acelea, era descalificat. Familia e mai bucuroasa sa consimtă la o logodna cu un, foarte îndrăgostit și el, print valah, Iancu Racoviță, și își spunea pe drept prinț, căci era stranepotul domnilor tarilor romane din familia Racoviță. Ca să nu mai punem la socoteală averea frumoasă ce o avea.

Lassalle trimite provocare la duel, tatălui domnișoarei, pe care însă o accepta proaspatul logodnic, Iancu Racoviță. Poveștile spun ca niciunul dintre combatant nu prea era familiarizat cu armele de foc. Cum ar fi, Iancu Racoviță spune ca a fost din întâmplarea reculului armei, Lassalle este împușcat și moare în trei zilei. În puțin timp Iancu se căsătorește cu impricinata, dar nu va trai nici el mult după aceea. Asa ca lumea aventuroasa a Europei secolului al XIX-lea se imbogateste cu o prințesă Helene de Racovitza. 

Niciun comentariu: