duminică, 16 aprilie 2023

Decision to Leave


 Decision to Leave, Koreea de Sud 2022, regia Park Chan-wook, cu Park Hae-il, Tang Wei

Cinematograful koreean lovește din nou în 2022 cu premiul pentru regie la Cannes. Perseverența în a obține astfel de premii demonstrează că în spate se află o industrie cinematografică matură. Mai mult, nu e vorba de filme de festivaluri (construite special pentru tematici care dau bine în festival), ci filme foarte incitante, dar care ating în același timp un înalt nivel de expresivitate artistică. De această dată e vorba de un thriller polițist, care însă e numai pretextul pentru o poveste de iubire fascinanta.

Un detectiv cu ideosincrazii si insomnie, dar un as în felul său, trebui sa ancheteze un deces unde principalul suspect este foarte tanara soție a decedatului. Imigrantă din China, cu un sot cam în vârstă prin comparație,  imediat te gândești ca prea tanara sotie a dorit sa scape de povara unui mariaj  aranjat de nevoie.

Desigur detectivul se îndrăgostește de frumoasa suspecta. Cine pe cine folosește în acest joc al aparentelor, in care singurul adevăr este, în final, iubirea?

Un film construit inteligent din detalii, cadre picturale, fiecare cu o poveste, cu un scenariu care nu te lasă sa teplictisesti (inclusiv cu umor, sa vedeți polițiștii strângând pe câmp  marfa furata constând în țestoase scumpe) și doi actori care știu sa joace pentru ecran acest dans al atracției la perfecțiune. 

Nu trebuie pierdut.

Niciun comentariu: