vineri, 23 ianuarie 2015

Tara Vinului


Mo Yan, Tara Vinului, traducere Luminita Balan, Humanitas 2014

Fiecare roman al lui Mo Yan pe care il citesc imi confirma geniul acestui scriitor.

Tara Vinului este o carte mai veche a sa (aparuta in China în 1992). Cartea este o satira la adresa societatii Chineze "de tranzitie". Sa nu uitam ca este tocmai vremea cand China se lansase hotarat pe calea dezvoltarii prin economia de piata, lasand in urma iluziile marxismului, cel putin la nivelul practicii economice.

Povestea principala este cea a unui anchetator trimis sa investigheze alegatiile despre acte de canibalism care s-ar petrece intr-o regiune a Chinei numita "Tara Vinului". Acest fir narativ este condimentat cu o corespondenta fabuloasa  intre un fictiv doctorand in stiinta vinului, Li Yidou (de fapt s-ar traduce Li Halbă/Pahar), locuitor al Ţării Vinului, şi Mo Yan.

Tema canibalismului este o metafora a unei Chine care se autoconsuma,  in sens spiritual, trecand de la neantul marxist la neantul unui consumism exacerbat.

Cartea este un exemplu cum se poate scrie genial in traditia realismului magic. De altfel, Mo Yan isi recunoaste deschis radacinile si sursa de inspiratie, caci lucrarea de masterat al lui Li Yidou este despre Garcia Marquez!

Ma gandeam cu tristete ca literatura romaneasca nu are nicio carte care sa surprindă atât de bine esenta perioadei pe care o numim "tranzitie". Poate recomanda cineva una?

Niciun comentariu: