Multi oameni considera Evul Mediu ca o epoca intunecata in care oamenii sufereau de tot felul de lipsuri.
Lucrurile sunt mai nuatate. Daca ne gandim la mancare lucrurile nu stateau prea rau, cel putin la cantitate, desi am putea aduce unele critici cu privire la continutul in vitamine al dietei medievale. Avem consemnate ratiile unor calugari, care conform canoanelor, ar fi trebui sa manance cu retinere, deci nu ne aflam in fata unor cantitati exceptionale.
Ratia pe zi era de 1,7 kilograme de paine (vreo 5 franzele obisnuite), un litru si jumatate de vin sau bere (no comment!!!) 100 grame de branza, si cam un sfert de kilogram de pireu de linte sau naut. Asta inseamna cam 6000 de calorii, cam dublul la ce dieteticienii recomanda unei persoane active.
In zilele de sarbatoare (si nu erau putine la cati sfinti importanti erau de sarbatorit) primeau unii 6 oua si 2 pasari, altii un kilogram de carne, iar ratiile de branza si piure se dublau.
E adevarat ca nu era prea mult rafinament, painea era principalul aliment, dar cantitatile erau mai mult decat indestulatoare.
Trebuie sa va imaginati si ce garaieli si flatulatii insoteau viata de fiecare zi cu un astfel de meniu...
2 comentarii:
Interesant! De unde ai informațiile?
"Istoria vietii private" este sursa. (coordonatori Philippe Aries si Georges Duby)
Trimiteți un comentariu