luni, 1 aprilie 2024

Adriatica.Un concert al civilizațiilor la sfârșitul epocii moderne

 


Robert D. Kaplan, Adriatica. Un concert al civilizațiilor la sfârșitul epocii moderne

Robert D. Kaplan, dincolo de ocean, trece drept mare specialist în problemele balcanice.

Această recentă carte a sa, tradusă de Christian Radu Chereji, ne prezintă Marea Adriatică ca un hotar al civilizațiilor, dar și ca o punte între civilizații. Cartea are ca pretext o călătorie de la Rimini, urcand spre Triste, și apoi urmând țărmul acestei mari spre sud până în insula Corfu.

Nu aș spune că mi -a lăsat o impresie deosebita. Autorul nu are talentul faptului de viata elocvent. Călătorește oarecum aseptic, se întâlnește cu figuri importante, politice sau culturale, dar nu pare sa prindă pulsul locului. Constient de limitele sale încearcă sa suplineasca aceasta lipsa cu referințe erudite, dar care sunt mai ales anglo‐saxone, rareori locale. Desigur surprinde cercul vicios al subdezvoltării și moștenirii istorice în dezvoltarea statelor balcanice, dar acesta este deja loc comun. Remarca totusi tenacitatea acestor națiuni, care, iată, reusesc, cu toate rămânerile în urma, sa se agațe de ideea Europeană.

Meditând la cosmopolitismul istoriei zonei, caracteristic epocii premoderne, își exprima optimismul fata de viitorul cosmopolit al Europei, desigur o simplificare care poate fi usor criticata. Cosmopolitismul premodern era însoțit de forme de agregare si solidaritate sociala, fata de care problemele statului modern par a fi ușoare.

Niciun comentariu: