duminică, 17 martie 2024

Brevissima História de Portugal

 

A. H. De Oliveira Marques, Brevissima História de Portugal


O istorie brevissimă nu poate fi decât o foarte grăbită trecere în revistă a unor evenimente din istoria unei tari. Și totuși e o carte bine echilibrată încât sa ofere informații din cât mai multe domenii care privesc trecutul Portugaliei.

Desigur, fascinația pentru istoria Portugaliei vine de la Imperiul sau maritim, portughezii, o națiune relativ mica, au creat primul imperiu maritim mondial.

Descoperind prin Vasco da Gama drumul spre Índia prin sudul Africii la începutul secolului al XVI-lea portughezii au reasezat cărțile în jocul de putere al lumii.

Cu multa tenacitate au construit un imperiu comercial care cuprindea coastele Africii, forturi în sudul Arabiei, orașe în India, capitala acestui imperiu colonial era la Diu, în India, unde rezida guvernatorul general, Insulele mirodeniilor (actuala Indonezia), pana la Macau in China, cu interese comerciale pana în neobișnuita Japonie.

Un imperiu condus și aparat  cu tenacitate tot secolul al XVI-lea.

Ulterior concurenta olandezilor și englezilor va face ca încet încet splendoarea acestui imperiu sa apună. Însă nu trebuie sa vedem lucrurile cu totul negativ. Pana la începutul secolului al XIX-LEA Portugalia a rămas un jucător important în afacerile lumii. Mai ales ca in secolul al XVII-lea se adaugă o noua nestemata acestui imperiu, Brazilia, care furnizează, prin descoperirile din interiorul continentului, aur și pietre prețioase, mijloacele unei politici grandioase.

Iar când însași Portugalia nu mai face fata, o ajutau chiar coloniile. Putini știu ca pe la 1641 olandezii au capturat de la portughezi Luanda, capitala coloniei Angola. Portugalia era tocmai în război cu spaniolii, după ce fuseseră într-o uniune cu aceștia, hotarasera sa se rupă de spanioli, lucru care nu s-a făcut fără lupte. Evident, eforturile Portugaliei erau îndreptate spre spanioli, și nu existau mijloace pentru a contracara pe olandezi într-o colonie îndepărtată. Însă Angola era furnizorul principal de sclavi pentru Brazilia. Asa că portughezii de acolo au decis sa se descurce singuri. Căpitanul (guvernatorul) din Rio de Janeiro, Brazilia, Salvador Correia de Sá, a plecat cu o flota locala și a recucerit pentru Portugalia de la olandezi São Tomé și Angola, alungandu-i definitiv pe olandezi in 1648. 

Niciun comentariu: