sâmbătă, 22 august 2015

Sistemul mondial modern



Immanuel Wallerstein, Sistemul mondial modern, Meridiane, 1992


E vorba de o carte care in mod inevitabil este comparata si citata impreuna cu cea a lui Fernand Braudel, Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea .

Lucrul acesta se intampla pentru ca Immanuel Wallerstein este preocupat de acelasi secol al XVI-lea al istoriei europene cand, se poate spune, se naste sistemul capitalist si lumea moderna.

Totusi cartea lui Wallerstein este foarte deosebita de cea a lui Braudel. Autorul este interesat de aceasta perioada istorica nu pentru ea insasi, ci pentru a demonstra o teorie social-economica (cu implicatii politice) si anume ca sistemul capitalist este un sistem care contine in sine principiul dezvoltarii inegale. Altfel spus sistemul condamna anumite zone (numite periferie si semiperiferie) sa fie exploatate in folosul unui centru care realizeaza concentrarea de capital. Opera lui Wallerstein este o lucrare ideologica in primul rand, spre deosebire de Braudel care este gata mereu sa nuanteze, caci este tot timpul constient ca schemele rationalizatoare pe care le propune privesc destine individuale, iar destinele individuale sunt probabil dincolo de orice schema rationalizatoare.

Asa ca sa nu ne miram ca astazi Wallerstein face figura de eminenta cenusie a miscarilor antiglobalizare.



Niciun comentariu: