duminică, 9 august 2015

Family Britain

David Kynaston, Family Britain, Bloomsburry, 2010,

Rationalizarea alimentelor si a altor bunuri de consum impusa in timul razboiului mondial si mentinuta de guverul laburist si dupa incheierea razboilui, iata ca dupa 1951 treptat se restrange (va mai ramane o perioada la carbune).

Conservatorii cu Churchill in frunte revin la putere. Marea Britanie pare ca vrea sa se intoarca la normalitatea vietii linistite centrata pe valorile familiale.

Totusi este o epoca in care britanicii invata ca lucrurile nu mai sunt ca "inainte". Suprematia britanica in lume a luat sfarsit. In nota faptului divers, pentru prima data englezii sunt invinsi la fotbal pe teren propriu. O adevarata catastrofa nationala. Se intampla pe 25 noiembrie 1953 cand Ungaria infrangea Anglia la ea acasa cu 6-3. Puskas si compania, atunci in mare forma, au umilit pur si simplu pe inventatorii fotbalului. Ca umilinta sa fie completa in meciul revnsa la Budapesta Ungaria infrangea Anglia cu 7-1. Nici la Mondialul din 1954 Anglia nu se va comporta prea bine fiind eliminata fara drept de apel de selectionata din Uruguai.

La nivelul istoriei mari, in 1956 englezii vor remarca cat de neputinciosi sunt pe langa marile puteri USA si URSS atunci cad se declanseaza criza Suezului, nationalizarea canalului Suez de catre Egipt.

Chiar si intoarcerea catre familie si valorile ei se face in noi cadre. Programul guvernamental de construcie de locuinte noi continua si sub conservatori. Acestia, in loc sa puna accentul pe dezvoltarea de locuinte individuale in suburbii, vor sa construiasca blocuri de apartamente. Argumentul lor: populatia nu rebuie mutata in fara oraselor si locului obisnuit al vietii sale, ci trebuie sa ramana pe cat posibil in granitele oraselor si a vechilor cartiere.
Si casa arata altfel, majoritatea au acum televizor, si, noutate absoluta in Europa, apar televiziunile private. Televizorul ocupa majoritatea timpului liber. Plus, incepe sa se doteze cu noile echipamente, frigider, masina de spalat. Se dezvolta consumismul. Tesco, care astazi face parte din decorul obisnut al Marii Britanii a deschis primul magazin in 1956.





Niciun comentariu: