sâmbătă, 11 iulie 2015

Un Guru din alte vremuri

Daca credeti ca moda cu diversi guru care invata lumea cum sa atinga iluminarea spre folosul buzunarului propriu este una de data recenta va inselati.

Iata un exemplu exceptional care are ceva legatura si cu Romania.

Jakub Frank (de fapt Lejbovitz) a fost copilul unui cumsecade evreu din Cernauti nascut pe la 1726. Copilaria si-a petrecut-o prin Moldova si Tara Romaneasca dupa cum se intampla sa se indrepte interesele negustoriei tatalui sau. Tatal lui Jakub era adept al sectei mistice a sabbatistilor, o secta care avea ca initiator pe Sabbatai Zevi (1626-1676) care nu mai putin se credea a fi Mesia. Secta practica o combinatie de credinte grefate pe traditia talmudica, si fiind in general traitori in Imperiul Otoman nu respingeau nici convertirea publica la Islam.
Dupa ce este semnalat la Izmir si Salonic, ca negustor, si adept al unor importanti membri ai sectei, si convertit la Islam, in 1755 apare in sudul Poloniei (Podolia la granita cu Moldova) unde incepe sa propavaduiasca propria credinta care i-ar fi fost transmisa pe cale divina pe cand se afla la Salonic. Ideea principala era ca Frank e Mesia. Are mare succes  in principal printre evreii saraci, starnind mania liderilor traditionali ai comunitatii.Acestia il parasc la episcopul de Camenita in 1756, plangerea se pastreaza in arhive, si descrie ceea ce am astazi am zice cu numele de orgii sexuale pe care le-ar practica adeptii lui Frank.
Jakub nu sta sa vada urmarile anchetei episcopale, fuge peste Nistru in Moldova si Imperiul Otoman. Nu inainte de a-si instrui adeptii sa declare ca in fapt cred in Sfanta Treime recunosuta si de crestini.
Ceea ce ii produce nespusa incantare episcopului  care, iata, vede la orizont o mare reusita personala, sa converteasca la credinta crestina un grup mare de evrei. Asa ca ancheta se lasa mai mult cu sanctiuni pentru evreii traditionalisi decat pentru adeptii lu Frank.
Ba chiar Frank este invitat sa se intoarca si in 1759 are chiar ocazia unei dezbateri publice cu rabinii traditionalisti, din care este evident proclamat invingator. Si se boteaza  in catedrala din Lvov cu mare fast. Ba, ca lucrurile sa fie complete, se mai boteaza o data  si la Varsovia avand de nas pe insusi regele.
Ca rasfatat al curtii si proaspat creștin, sistemul sau (religia sa ?) aduna noi si noi adepti din toate categoriile. Totusi succesul ii aduce si dusmani si in 1760 este arestat sub acuzatia de erezie. Fiind fin al regelui scapa numai cu a fi inchis la manastirea Częstochowa. Timp in care isi continua activitatea de "Mesia". Aureolat acum si de imaginea de martir.
In 1772 vin rusii ( e vremea primei impartiri a Poloniei). Frank se declara imediat fervent adept al credintei ortodoxe pravoslavnice si este eliberat din inchisoarea sa de catre rusi.
Insa nu ramane in Polonia, si pleaca in Imperiul Habsburgilor. Unde se face placut chiar la curtea Mariei Teresa imparateasa. Un scandal in care e implicata fiica lui Frank si tanarul imparat Iosof al II-lea impune ca Frank sa plece din  Viena si se stabileste langa Frankfurt pe Main, la Offenbach am Main. Unde se prezinta  ca Baron von Frank, Prinz von Polen, are un palat si intretine o adevarata curte princiara, ocupandu-se cu alchimia si intrigi cu iz de spionaj. Sponsorizat de adeptii sai, de la care se spune ca strangea vreo 4 milioane de zloti pe an. Traind fericit pina in 1791.

Un Cagliostro format in estul Europei, care ar merita sa fie mai cunoscut.


Palatul din Offenbach am Main al lui Frank (photo by Christos Vittoratos)

Niciun comentariu: