sâmbătă, 4 iulie 2015

Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea

Fernand Braudel, Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea, traducere Mircea Gheorghe,  Meridiane 1986, (6 vol.)

Asta e o carte care la vremea ei a revolutionat stiinta istoriei. Este cartea exemplara despre cum se scrie istoria pornind de la strucuri, lasand pentru final, ca nota de subsol, istoria evenimentelor politice.

Desigur tema aleasa de Braudel nu este intaplatoare. Filip al II-lea a fost rege al Spaniei intre 1556-1598. Un rege care, dupa ce si-a adaugat si corana Portugaliei, putea spune fara nici urma de exagerare ca in regatele sale soarele nu apune niciodata tinand seama de imperiile coloniale care inconjurau practic Pamantul. E un moment crucial in istoria Europei. Este momentul cand structurile a ceea ce numim capitalism se inventeaza si se impun. Bancherii genoveyi inventeay[ ceea ce am numi astazi apitalismul financiar, care manipuleaza doar insemne financiare, fara vreo legatua cu vreotranyactie materiala. Este un moment de cotitura in balanta de putere. Mediterana, cu infloritoarele orase italiene, cu Spania inca o prezenta mediteraneana (sa nu uitam ca Italia de Sud si Sicilia erau practic posesiuni spaniole) inca este un centru al lumii, insa resimte deja mutarea centrului economic catre Atlantic.

Este o carte fabuloasa si o lectura placuta, plina de informatii despre existenta cotidiana (de exemplu veti gasi raspunsuri la viteza cu care circula informatia in acele vremuri, sau ce insemna a face razboi pe atunci, lucruri care va pot schimba perceptia asupra istoriei)

V-ati gandit ca Mihai Viteazul a fost contemporan cu Filip al II-lea? Ca Mihai Viteazul era o parte din miscarile de putere ce se petreceau la nivel european?

Fernand Braudel il descrie pe Mihai Viteazul "marea figura, greu de inteles, si mai greu de judecat".

Niciun comentariu: