sâmbătă, 13 iunie 2015

Austerity Britain


David Kynaston, Austerity Britain, Bloomsbury, 2007

Dupa cel de al doilea razboi mondial Marea Britanie a avut prioada sa de austeritate, cu cupoane de rationalizare si cozi la mancare. Totul sub patronajul unui guvern laburist mai preocupat de distributia bogatiei, decat de cresterea economica. Dar si cu lucruri revolutionare pentru acele vremuri precum un sistem public de sanatate general accesibil si gratuit. Sau programul de constructie de case pentru familiile modeste. Si dezbaterile implicate de acest program: sa se construiasca blocuri sau case individuale.Din fericire pentu britanici, desi idea blocurilor suradea stangstilor din partidul laburist, in general a castigat solutia caselor individuale.

Cartea abordeaza toate aspectle vietii de atunci. O sa aflati ca actorul Norman Wisdom, celebru pentru generatia mai veche pentru comediile sale, si-a inceput cariera in armata in timpul razboiului amuzand camarazii. Dupa razboi fiind lasat la vata a gasit greu un angajator, doarece, fiind trecut de 30 de ani, era considerat prea batran ca sa mai faca vreo cariera artistica. Asa ca  a trebuit sa-si falsifice actele ca sa fie "mai tanar"

In acest timp, Benny Hill si-a constuit cariera de mare succes incepand ca prezentator la BBC.

Si cine mai stie ca celebrii ochelari rotunzi purtati de John Lennon si Harry Potter sunt in fapt o imagine a modestiei economice de dupa razboi fiind unul dintre cele doua modele de rame de ochelari care erau oferite gratuit in sistemul public de sanatate britanic dupa razboi.

Plina de invataminte pentru  cititorul in Romania de astazi este problema educatiei. Imediat dupa razboi Marea Britanie trece la un sistem, in teorie generos, al educatiei pentru toti. Sistem in care s-au facut toate greselile care sunt prezentate astazi in Romania ca reforma invatamantului. Daca cineva avea timp sa citeasca putin istorie a sistemului de invatamant brtanic de dupa razboi ne scutea de o multime de bani aruncati pe fereastra, nervi si generatii irosite. Nu e inca prea tarziu pentru ca inca ni se propun tot felul de solutii care au fost deja experimetate acolo si s-au dovedit un esec.

Un important activist social britanic Michael Young remarca fata de toate aceste eforturi educationale: "Multi dintre acestia (copii) din nefericire vor trebui sa lucreze in profesii caracterizate de rutina sau semirutina, care nu le vor da ocazia sa-si exprime personalitatea. In consecinta, curriculum-ul va fi conceput pentru ca in primul rand sa pregateasca copiii sa foloseasca creativ si complet  timpul lor liber, sa-si ingrijeasca casele cu pricepere si imaginatie."

De meditat la aceasta afirmatie.










Niciun comentariu: