Cand toată lumea face cozonaci eu am făcut pâine. În două culori.
Am folosit
750 g făină albă
250 g grano arso
2 plicuri de drojdie uscata
2 linguri de zahăr
1 lingurita de sare
600 ml apa calduta
Cantitatile sunt pentru 2 pâini.
Am facut seprat 2 aluaturi
Unul cu 500 g faina normala, 1 lingură zahăr, un plic de drojdie, jumătate linguriţă de sare, 300 ml apă călduţă.
Al doilea cu 250 g făină normală şi 250 g grano arso şi celelalte urmează identic. Grano arso este o făină specifică Italiei de Sud. Are origini umile. În fapt, după seceriş rămâneau boabe scuturate. Câmpului i se dădea foc pentru ca să îngraşe pământul. Sărăacii căutau în această cenuşă boabele rămase.
Astăzi e o delicatesă.
Amestecaţi, frământaţi cât să iasă un aluat elastic şi nelipicios. Se lasă cam o oră la crescut.
Ca să amestecaţi culorile faceţi o foaie de aluat (prin presare cu mâna pe o suprafaţă pudrată cu făină) alb şi una cu aluatul închis la culoare.
Rulaţi ca o ruladă. Tăiaţi rulada pe lung şi apoi cele două bucăţi le împletiţi.
După ce se aşează în tavă mai lăsaţi jumătate de oră să crească în tavă. Se coace la 180 grade pentru 45 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu