Pentru acest Craciun am facut cozonac. Nu a iesit chiar o capodopera, dupa cum se observa in poza, dar nici rau nu este.
Ingrediente:
10 oua
1 kg faina
300 g zahar (plus 3 linguri pentru crema de nuca)
600 ml lapte
250 g unt
1 pachet de drojdie de 50 g
200 g nuca
esenta de vanilie si rom (vreo 2 lingurite din fieare)
o lingura de coaja de lamai
un praf de sare
Cantitatile sunt pentru 2 cozonaci.
Am separat albusul de galbenus.
Se activeaza drojdia cu doua linguri de lapte caldut si doua de faina amstecate cu pachetul de drojdie.
Galbenusurile se bat cu zaharul spuma. Se aduga apoi 400 ml lapte, aromele si coaja de lamaie
Se adauga apoi faina si drojdia. La urma se adauga si albusul batut de la 4 oua. Se framanta bine pina cand aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe vas. Apoi Sse adauga untul topit si se framanta in continuare pina se incoporeaza bine.
Se lasa la crescut la un loc cald pina isi va dubla volumul.
In acest timp se face crema de nuca. Se prajesc usor nucile vreo 5 minute. Se macina fin. Apoi se incalzeste laptele (200 ml) si se amesteca cu nuca macinata si 3 linguri de zahar si un pic de rom. Se amesteca bine la foc mic cat sa capete o consistenta cremoasa. Se ia de pe foc si se incorporeaza albusul batut de la 3 oua.
Aluatul crescut se intinde pe o suprafata data cu putin ulei se aplica crema si se ruleaza asemanator unei rulade.
Se pune in tava si se lasa din nou la crescut cel putin jumatate de ora.
Se unge la final cu un ou batut si se da la cuptorul incins la 180 grade pentru o ora.
Ingrediente:
10 oua
1 kg faina
300 g zahar (plus 3 linguri pentru crema de nuca)
600 ml lapte
250 g unt
1 pachet de drojdie de 50 g
200 g nuca
esenta de vanilie si rom (vreo 2 lingurite din fieare)
o lingura de coaja de lamai
un praf de sare
Cantitatile sunt pentru 2 cozonaci.
Am separat albusul de galbenus.
Se activeaza drojdia cu doua linguri de lapte caldut si doua de faina amstecate cu pachetul de drojdie.
Galbenusurile se bat cu zaharul spuma. Se aduga apoi 400 ml lapte, aromele si coaja de lamaie
Se adauga apoi faina si drojdia. La urma se adauga si albusul batut de la 4 oua. Se framanta bine pina cand aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe vas. Apoi Sse adauga untul topit si se framanta in continuare pina se incoporeaza bine.
Se lasa la crescut la un loc cald pina isi va dubla volumul.
In acest timp se face crema de nuca. Se prajesc usor nucile vreo 5 minute. Se macina fin. Apoi se incalzeste laptele (200 ml) si se amesteca cu nuca macinata si 3 linguri de zahar si un pic de rom. Se amesteca bine la foc mic cat sa capete o consistenta cremoasa. Se ia de pe foc si se incorporeaza albusul batut de la 3 oua.
Aluatul crescut se intinde pe o suprafata data cu putin ulei se aplica crema si se ruleaza asemanator unei rulade.
Se pune in tava si se lasa din nou la crescut cel putin jumatate de ora.
Se unge la final cu un ou batut si se da la cuptorul incins la 180 grade pentru o ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu