Halvaua turceasca imi aminteste de parfumurile copilariei, prajeli dulci care umpleau bucataria de mirosuri cu promisiuni. Nu e vorba de prajitura ca la mama acasa, ci de prajitura ca la "tata acasa" pentru ca, probabil indemnat si de simplitatea retetei, responsabil de "productie" era tata. Mai jos o reteta oarecum imbunatatita fata de cea de demult, dar la fel de savuroasa.
Ingrediente:
- 200 ml lapte,
- 200 ml apa,
- 1 lingurita de scortisoara macinata,
- 1 praf de cardamon,
- 150 grame gris
- 50 g unt,
- 150 g zahar,
- 70 g migdale (sau nuci, sau altele asemanatoare)
Intr-un vas puneti laptele, apa, 1/2 lingurita de scortisoara, cardamon si 100 g zahar sa fiarba pina se topeste zaharul. Tineti apoi vasul in apropierea focului ca sa ramana cald.
Intr-un alt vas (cel mai bun unul de tuci) puneti untul la topit apoi adaugati grisul. Lasati focul mic. Prajiti grisul in unt, amestecand din cand in cand pina capata o culoare galbuie. Dureaza cam 15 minute.
Tocati marunt migdalele. Jumatate din cantitate puneti peste gris si mai lasati 5 minute la prajit, amestecand. Turnati apoi amestecul lichid peste gris. Amestecati energic. Se obtine foarte rapid un amestec de consistenta unei mamaligi ceva mai moi. Puneti si restul de zahar (50 g) si 1/2 lingurita scortisoara. Amestecati si luati de pe foc.
Puneti amestecul intr-o forma (eu am folosit o tava de copt mica de chec, care se potriveste perfect la aceste cantitati)
Nivelati si decorati cu restul de migdale. Se poate pudra cu putina scortisoara macinata. Lasati sa se raceasca. Devine consistent si se poate taia on felii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu