Fiind cald si apetitul pentru gatit fiind mai scazut, cateva vorbe despre vinuri, pentru ca mancarea fara vin, hmmmmm!
Nu o sa va spun de sticle fitzoase deschise la nu stiu ce ocazii, ci de vinurile care merg pentru zilele noastre, cele de toate zilele (!!!).
Intai, dupa cum se vede dupa retete, nu prea sunt amator de carne, prin urmare capitolul vinuri rosii e in suferinta.
Sa incep. O podgorie buna, dupa mine, si unde puteti sa incercati cu incredere tot sortimentul e Tohani. Eu am un favorit: Feteasca Regala. Alb desigur. Perfect proportionat Pentru rosii, incercati Feteasca Neagra.
Cotnariul era favoritul lui Pastorel (dupa Uricani). Din pacate traditia nu e foarte bine conservata acolo. Grasa de Cotnari, care e sora buna cu Aszu de la Tokaji, e vinificata ca un vin comun, desi ar trebui sa fie cules tarziu, cu mucegai nobil, si supus unei vinificari atente. In schimb Feteasca Alba, usor spumanta, e de luat in seama.
Cramele Rotenberg s-au instalat la Ceptura, langa Ploiesti, zona cu traditie frumoasa la vinuri. Targetul lor este cel al vinurilor mai scumpe, dar au si un Merlot pentru toate buzunarele, bine proportionat.
Nu ratati vinurile din Basarabia (Rep. Moldova). Cricova face niste vinuri absolut superbe si la preturi aproape de sticla de cola de 2 litri. Incepeti cu Chardonnay.
Ca vorbeam de vinurile unguresti, se gasesc destule pe la noi si la preturi bune. Tokaji Aszu nu e la indemana tuturor, dar de ce sa nu incecati un Furmint din aceeasi regiune?
Sau celebrul vin rosu de cupaj Egri Bikaver (sange de taur de Eger). legenda spune ca inainte de a se fi inventat metodele chimice de dopaj de astazi, atletii de la inceputul secolului al XX-lea isi imbunatateau performantele cu doze substantiale din acest vin.
Orice sugestii sunt binevenite !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu