luni, 4 iunie 2012

Paine de alac

Alacul e o cereala din familie cu graul. Nu foarte productiv a fost abndonat din culturi. A reveni in atentie odata cu agricultura ecologica.

Ingrediente


  • 500 g faina alac
  • 200 g faina normala de grau
  • 2 lingurite de sare
  • 500 ml apa foarte putin calduta
  • 2 plicuri de drojdie uscata sau doua cuburi de rojdie proaspata
Fiind o faina mai pretentioasa se iau toate masurile de siguranta ca se va produce cresterea aluatului.

1. Se iau 70 grame  de faina si se pun intr-un castronel. Se adauga 50 ml apa si drojdia. Se amesteca  cu furculita si se lasa vreo 15-20 minute sa se activeze dojdia. Amestecul va creste spectaculos. Daca e drojdie proapata lucrurile vor functiona mai rapid.
2. 50 ml de apa se amestaca cu sare si se pun deoparte.
3. Restul de faina si apa se amesteca cu furculita intr-un castron mare. Se lasa vreo 20 minute.
4. Dupa ce au trecut cele 20 minute puneti amestecul de drojdie si apa cu sare peste faina in castron. Presarati mainile cu faina si treceti la framantat. Nu trebuie sa va ia prea mult. Trebuie sa se obtina un aluat elastica care sa se desprinda cu usurinta de pe peretii castronului. Daca vci se pare prea lipicios nsi framantatul a duratmai mult de 5 minute, mai adaugati putina faina, pina ajungeti la consistenta potrivita.
5. Acoperiti castronul cu un servet si lasat sa creasca aluatul intr-un loc caldut cu curenti de aer. In mod normal e nevoie de o ora. Daca aveti drojdie proaspata si este foarte cald se poate sa va creasca foarte frumos si in jumatate de ora.
6. Pregatiti formele in care coaceti painea, fie unbse cu unt si presarate cu faina, fie cu hartie de copt. cantitatea aratat ajunge pentru doua pini. Rupeti aluatul in doua si rulati modelati pe o suprafata cu faina alutul in forma dorita.
7. Dupa ce ati pu aluatul in forma acoperiti cu servet si lasati sa mai creasca o ora la loc cald.
8. Incalziti cuptorul la 220 grade. Puneti in cuptor o tava cu apa incat aceasta sa fiarba si sa degaje aburi.
9. Puneti painea la copt. Dupa 15 minute scoateti sursa de aburi.
10. Mai lasati vreo 30 minute la copt. 
11. Stingeti focul, dar mai lasati painea vreo 5 minute cu usa intredeschisa in cuptor.
12.Scoateti painea din cuptor si din forme si lasati sa se raceasca.
E o paine gustoasa din categria "pine neagra". Are un iz usor de migdale.

Niciun comentariu: