Pieţele sunt pline de loboda, aşa că nu trebuie ratat momentul pentru producţia uneia dintre cele mai tradiţionale şi delicioase mâncăruri ale sezonului cald, ciorba de lobodă. Când afară e încins şi practic nu mai ai chef să mănânci nimic, o ciorbă de lobodă rece face minuni.
Reţeta nu e standard, fiecare ştie o variantă ca la mama acasă.
Cantităţile sunt descrise pentru o oală de 4-5 litri.
Ingrediente.
Reţeta nu e standard, fiecare ştie o variantă ca la mama acasă.
Cantităţile sunt descrise pentru o oală de 4-5 litri.
Ingrediente.
- 3-4 morcovi,
- 2-3 bucăţi de albitură (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, ţelină)
- o ceapă
- 2-3 legături de lobodă
- 1 legătură de pătrujel
- 1 legătură de mărar,
- 1 kg de cartofi
- o lămâie (sau borş) pentru înăcrit,
- sare şi piper după pofta inimii.
Se umple oala cu apă pe trei sferturi.
Se pun morcovii şi albitura, tăiate nici prea mare, nici prea mărunt. Se pune şi ceapa tăiată sferturi. Se adaugă sarea şi piperul.
Se pune la fiert, la foc mediu pentru vreo jumătate de oră, până se mai înmoaie rădăcinoasele.
Se adugă şi cartofii. Aceştia fierb diferit ca timp ţinând seama de prospeţime şi calitate. Fierbeţi până când puteţi să-i înţepaţi cu furculiţa cu uşurinţă. Se foloseşte, în loc de cartofi, orez sau paste.
Adaugaţi loboda tăiată mărunt.
Puneţi şi substanţa de acrit. Eu, după multe dezamăgiri cu borşul din diverse surse, şi cum am fost leneş ca să fac propriul borş aşa cum trebuie, folosesc lămâie. Sucul de la o jumătate de lămâie poate fi de ajuns. Dacă vă place mai acru stoarceţi toată lămâia.
Mai fierbeţi 3-4 minute. Stingeţi focul.
Tăiaţi mărarul şi pătrunjelul mărunt şi adaugaţi-le şi pe acestea.
E gata. Merge şi caldă, dar rece, vara e fără egal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu