Argo, USA 2012, regia: Ben Affleck, Cu: Ben Affleck, Alan Arkin, John Goodman
Ben Affleck se anunta cu acest film a fi urmatorul mare regizor al Hollywood-ului. Ajutat de o poveste interesanta, bazata pe fapte reale, despre salvarea a 6 functionari ai Ambasadei USA din Iran in timpul revolutiei islamice din 1979 din acea tara, cand, amintesc ca Ambasada USA a fost ocupata si functionaruii luati ostatici pentru mai bine de un an de zile, face un fim mare.
Filmul nu este deloc un film de actiune cu impuscaturi si eroi vanjosi, ci o drama construita in jurul pericolelor de care sunt pinditi niste oameni, cu taria si slabiciunile lor. Si un omagiu adus filmului si Hollywood-ului, pentru ca metoda de salavare a celor 6 a fost crearea unei echipe de filmare fictive, cu toata punerea in scena necesara realizarii acoperirii operatiunii, in care sa fie integrati cei 6 functionari (operatiunea a fost denumita Argo de CIA). In definitiv mirajul filmului a fost cel care a salvat pe cei sase, pentru ca filmul a fost terenul de comunicare cu cruntii revolutionari islamici, care, dincolo de convingerile extreme, in fata puterii acestui miraj, au "inghitit" povestea cu care au fost salvati americanii.
Insa dincolo de povestea in sine, bine condusa cinematografic, Affleck face o opera postmoderna exemplara. Am vorbit deja de omagiul Hollywood-ului, de filmul in film pe care il povesteste, tinand seama de necesitatea de a se monta o productie de film ca acoperire a operatiunii. Pe de alta parte regizorul construieste o naratiune ca si cum ar fi un film facut la sfarsitul anilor 70 ai secolului trecut. Si nu e vorba numai de design, costume, decoruri, sau muzica, ci e vorba de modul in care este jucat, filmat si montat acest film. Ben Affleck a incercat, in rolul principal pe care si l-a asumat, sa imite pina si emfaza actoriceasca specifica acelor ani, si s-a straduit sa obtina acelasi tip de joc scenic de la ceilalti din distributie.
In concluzie, unul dintre cele mai bune filme ale anului, probabil un candidat la Oscaruri (ca sa nu mai vorbim de tema Iranului foarte actuala in constiinta americana), care trebuie neaparat vazut.
2 comentarii:
Sunt voci care spun că ar fi principalul candidat la Oscar anul viitor. Sunt curios dacă o să fie nominalizat.
Posibil. E intr-adevar cinematografie de calitate.
Trimiteți un comentariu