Revani sau ravani e o prăjitură oriental-balcanică. Ca mai toate prăjiturile orientale se laudă cu o concentraţie mare de zahăr. Are însă un dichis care o face extrem de plăcută: se mănâncă musai cu iaurt (unii zic că merge şi cu smântână groasă). Deşi combinaţia pare ciudată, vă grantez că e fără pereche, şi în ciuda unor prorociri răuvoitoare, nu afectează deloc digestia.
Ingrediente.
Pentru sirop:
- 350 g zahăr
- 300 ml apă
- o lingură de apă de flori de portocal (se găseşte la supermarket)
- zeama de la două portocale
- jumătate de linguriţă de scorţişoară
Pentru aluat:
- 350 g griş
- 120 g migdale bine mărunţite
- 50 g făină
- 2 plicuri de praf de copt
- 200 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 4 ouă
- coaja rasă de la două portocale
- 250 g lapte la temperatur camerei
Începeţi cu siropul, deoarece va trebui utilizat la prăjitură rece, să aibă timp să se răcească.
Puneţi toate ingredientele pentru sirop într-o oală, amestecaţi , puneţi pe foc până dă în clocot. Lăsaţi vreo 5 minute să clocotească, să se îngroaşe puţin siropul. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
Într-un castron frecaţi untul tăiat în bucăţi mici cu zahărul amestecând cu mixerul (la viteză mică să nu se împrăştie pe toţi pereţii) După ce s-a omogenizat untul cu zahărul, începeţi să adugaţi treptat, unul cîte unul, ouăle. Puneţi în acelaşi amestec coaja de portocale şi apoi laptele. Omogenizaţi.
Separat amestecaţi prafurile: grişul, făina, praful de copt, migdalele (bine mărunţite în robot).
Adugaţi prafurile la compoziţie amestecând uşor cu o lingură până se omogenizează. Se obţine un amestec vâscos, dar încă destul de fluid ca să curgă.
Eu am folosit o tavă de 22 cm diametru. Tava nu are nevoie de hărtie de copt, dar puteţi să presăraţi un pic de făină ca să se desprindă mai uşor prăjitura după ce e coaptă.
Se pune compoziţia în tavă. Se dă la cuptorul încins la 190 grade (foc puternic spre maxim) pentru 35-40 minute.
După ce se scoate din cuptor, peste prăjitura caldă, se toarnă încet, cu răbdare, siropul. Deşi pare o cantitate foarte mare de sirop, prăjitura îl va absorbi pe tot.
Se lasă cel puţin câteva ore, sau cel mai bine pentru a doua zi ca să se îmbibe bine.
Şi, insist, nu uitaţi de iaurt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu