duminică, 18 martie 2012

Turta dulce






Turta dulce nu face parte din prajiturile nemaipomenite ale copilariei. Ca si vechile caramele comuniste, cleioase si tari, ca si eugeniile cu crema prezenta mai mult simbolic, turata dulce era printre dulciurile dispretuite... dar mereu prezente in lipsa de altceva. Iar daca erau si proaspete (rar de tot se intampla asta) erau chiar bune. Cu toata nota de cenusarese, fac parte din amintitile gustative ale copilariei. 

Acum e greu sa mai gasesti turta dulce ca in copilarie. Fie se gaseste un fel de paine dulce insipida, buna de facut diverse modele pentru pomul de iarna, dar de nemancat, fie sunt variante extrem de sofisticate, produse prin alte tari.

Ramane varianta productiei casnice.

Ingrediente:

  • 480 g faina (puneti separat 150 g + 330 g , vedeti indata de ce)
  • 260 g zahar,
  • 125 ml apa,
  • 50 g unt,
  • 1 ou,
  • 1 lingurita bicarbonat,
  • 1 praf de sare,
  • 1 lingurita scortisoara,
  • 1/2 de ligurita de praf de ghimbir (se gaseste la plic)
  • optional alte condimente, nucusoara, cardamon, un varf de cutit din fiecare,
pentru glazura:

  • 1 albus de ou,
  • 100 g zahar,
  • 2 linguri de apa fierbinte.
Intai se prepara un sirop de zahar. Se ia o lingura de zahar se pune intr-o cratita la foc mediu si se lasa pina se caramelizeaza. Separat se fierb 125 ml apa. Peste zaharul caramelizat se pune apa fierbinte si la foc mic se amesteca bine pina se dizolva caramelul.
Se pun restul de zahar si condimentele (scortisoara, ghimbirul si ce mai aveti), si la foc mediu se amesteca  pina se topeste zaharul Focul nu trebuie sa fie prea puternic si compozitia nu trebuie sa clocoteasca (daca inca nu s-a topit zaharul si clocoteste, luati de pe foc pina se mai racoreste)
Se ia de pe foc. In siropul fierbinte se pune 150 g faina si se amesteca bine. Se obtine o pasta maronie nu foarte aspectuoasa.


Se lasa sa se raceasca. E important pentru ca ulterior se lucreaza cu ou si daca e cald riscati sa faceti omleta.
Intr-un castron se pune restul de faina, sare, bicarbonat. Pasta obtinuta, rece, se adauga impreuna cu oul si untul. Se framanta pina se obtine un aluat. Din aluat se fac mingiute de cam 40 g fiecare (trebuie sa iasa cam 20 de bucati). Se pun in tava pregatita cu hartie de copt. Mie mi-au iesit un 23 cum se vede in imagine.


Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cam 12-15 minute. Se scot imediat din cuptor si se lasa sa se raceasca. Daca le lasati in cuptor mai mult vor deveni tari.

Pentru glazura se bate albusul spuma tare cu mixerul. Se dauga zaharul si se continua batutul pina devine o spuma consistenta cu aspect lucios. Se adauga apa fierbinte. Se pune glazura intr-o caserola cu cateva bucati de turta dulce si se agita ca sa se raspandeasca glazura pe toata suprafata. Se pot si unge pur si simplu cu glazura.

Niciun comentariu: